Lady Diana Frances Spencer en prins Charles – 29 juli 1981

29 Jul

Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat Lady Diana in het huwelijk trad met de Engelse kroonprins Charles.

De familie van Diana Frances Spencer was nauw bevriend met de Britse Koninklijke familie. Diana’s oma was bevriend met koningin Elizabeth II en de ‘Queen-mum’ en Vader Edward Spencer was opperstalmeester van koningin Elizabeth II. Prins Charles heeft voor Diana zelfs nog een tijdje verkering gehad met Diana haar zus, Sarah.

In september 1980 komt Diana voor het eerst in de media als mogelijke huwelijkskandidaat voor Charles. Op 24 februari 1981 is het een feit: Buckingham Palace maakt de verloving van het paar officieel bekend.

De avond vóór de huwelijksvoltrekking geeft koningin Elizabeth II een intiem diner voor de vrienden van het bruidspaar. Onder de circa 40 genodigden bevinden zich onder anderen Diana’s moeder, Frances Shand, met haar tweede echtgenoot Peter Kydd, Diana’s vader met zijn tweede echtgenote Raine, maar ook het echtpaar Parker-Bowles (!)
 

De bruiloft

29 juli 1981 werd de grote dag. De bruiloft begon voor het bruidspaar op Buckingham Palace. Via het Clarence House reed de koets naar St. Paul’s Cathedral waar het huwelijk officieel werd voltrokken.

Na afloop van de dienst volgde een rijtoer door Londen in een open Landauer. Het wordt een ware zegetocht door de straten van Londen naar Buckingham Palace, met maar liefst ruim 1 miljoen mensen langs de route. Niemand wil iets missen van Het Sprookjeshuwelijk van de Eeuw. Het feest werd bijgewoond door vele mensen uit de hoge society, maar kon door de rest van de bevolking ook gevolgd worden op straat via televisieschermen en live op tv. Het huwelijk wordt dan ook door zo’n slordige 750 miljoen kijkers via de televisie gevolgd.

 
Lady Diana zette bij haar huwelijk met prins Charles een ware trend neer in de bruidsmode. Ze droeg een ivoorkleurige droomjurk, ontworpen door Elizabeth and David Emanuel. Zij maakten de jurk van tafzijde met oud kant en een sleep van 7,6 meter lang. De jurk had een bolle rok, enorme pofmouwen, en een wijde hals met brede krullende kraag. Er waren vele pailletten en maar liefst 10.000 parels in de jurk verwerkt. Ook was de jurk voor een groot gedeelte met de hand geborduurd. Na deze jurk gezien te hebben, wilde iedereen er weer uitzien als een sprookjesprinses.  

Voor het huwelijk had Diana al de titel ‘Lady Diana Spencer’. Door de dood van haar grootvader aan vaders zijde, de zevende Graaf Spencer in 1975, kreeg haar vader Lord Althorp de achtste titel Graaf Spencer. Dit maakte zijn dochter Lady. Door de huwelijksvoltrekking kreeg Diana de titel Her Royal Highness The Princess of Wales.

Men noemde het huwelijk tussen de 32-jarige Charles en de 20-jarige Diana het sprookjeshuwelijk. Later bleek dat Charles Diana al reeds vele jaren bedroog met Camilla Parker-Bowles. Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond. Vele Britten wezen met een vinger naar de Prins en zijn entourage. De prinses verloor haar predicaat Koninklijke Hoogheid, en trok zich terug uit het Britse Hof.

Diana kwam om het leven op 31 augustus 1997 bij een auto-ongeluk in de Almatunnel in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed.

Charles hertrouwde op 9 april 2005 met Camilla Parker-Bowles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: